Anticipate duhovniceşti

Posted: septembrie 23, 2012 in Ce facem la biserică
Etichete:, , , , ,

Teoretic, biserica e construita dupa modelul oferit de Pavel, acela al unui corp, al unui organism viu, in care fiecare slujeste altora in functie de inzestrarile si talantii sai. Practic, in acest domeniu anomaliile sunt la ele acasa. Nu exista nici o metoda organizata de a dezvolta multitudinea de daruri care pot aparea in biserica (cantatul la cor pare singura indeletnicire incurajata), nu sunt incurajate initiativele personale („Ai o idee? Pune-o in practica, eu nu am timp sa te ajut.”), nu exista ucenici si nici ucenicie, iar oamenii lucreaza si slujesc doar daca sunt intr-o functie. Nu pretindem ca avem o solutie completa pentru asta, dar o idee trasnita poate ajuta.

Anticipatele duhovnicesti sunt alegeri organizate in biserica, de catre membrii acesteia, iar alesii nu sunt doar cativa cu stea in frunte, ci chiar membrii de rand. La o adunare deschisa, pregatita anterior, toti membrii bisericii vor avea ocazia de a discuta si a se cunoaste mai bine. Reflectorul va trece pe rand pe la fiecare, iar cel vizat va prezenta darurile si capacitatile cu care crede a fost inzestrat. Apoi, ceilalti vor adauga alte talente sau inclinatii pe care le-au observat la cel in cauza. Dupa ce s-a stabilit care ar „vocatia” alesului, prin vot i se ofera o functie: Presedinte al zambaretilor, Prim-ministrul cu strangerea de mana, Vicepremierul vizitelor la domiciliu, Directorul cu incurajarea, Medicul de suflet, etc. Se fac ecusoane pentru toti alesii.

Astfel, membrii sunt cunoscuti si cunosc mai bine pe ceilalti, nimeni nu se poate scuza ca nu e pus intr-o functie in care sa slujeasca si biserica are sansa de a arata mai mult ca trupul lui Hristos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s